O nama


Klub za praktično streljaštvo Delta najstariji je Klub praktičnog streljaštva u Republici Hrvatskoj. Osnovan je u Zagrebu dana 14.10.1994. godine.

Osnivači kluba mahom su bili aktivni policajci, strijelci klasičnih disciplina i nekolicina civilnih posjednika vatrenog oružja okupljenih oko u to vrijeme uredništva časopisa za oružje Delta po kojem je klub i dobio ime.

PSC DeltaPSC DeltaPSC Delta

Svima je cilj bio zajednički – ljubav prema oružju i želja za prakticiranjem te natjecanjem u bržim, dinamičnijim, atraktivnijim i realnijim streljačkim disciplinama od onih koje su tada postojale u RH.

U to doba kada je internet bio tek u povojima, a mobiteli još uvijek nisu bili realnost, do informacija o bilo kakvim drugim oblicima streljačkih disciplina bilo je teško doći.
Tadašnja aktivna hrvatska scena dinamičkog streljaštva (mnogi su ga tada nepravilno ali rado nazivali borbenim) većinom se odvijala na zagrebačkoj streljani Domagojevi strijelci.
Improvizacija u organizaciji ranijih natjecanja u sklopu streljane a koji su sadržavali elemente dinamičkog pucanja ukazala je na niz problema.
Prije svega na nekonzistentnost propozicija i pravila pod kojim su se tada takva natjecanja odvijala.

S obzirom na veliku popularnost koju su takva natjecanja pobuđivala javila se potreba za organiziranim pristupom te unificiranjem pravila a koja bi regulirala provedbu natjecanja, prava, obveze i u krajnjem slučaju ponašanje strijelaca.

Izbor je pao na praktično streljaštvo prema pravilima IPSC-a ( International Practical Shooting Confederation) kao jedine međunarodne organizacije koja provodi i promovira praktično streljaštvo.

Ubrzo je uredništvo časopisa Delta preko glavnog urednika Dubravka Gvozdanovića ujedno (jednog od osnivača KPS Delta) i njegovih kontakata s drugim redakcijama nabavilo prva pisana pravila IPSC-a. Kako je pravila nabavio i dostavio suradnik časopisa Delta i višegodišnji iskusni švicarski IPSC strijelac, gospodin Ivo Gaon, Hrvat, nastanjen u Švicarskoj, pravila su bila napisana na njemačkom jeziku te ih je prije primjene valjalo prevesti.

Nakon što su pravila IPSC-a prevedena, prezentirana su zainteresiranim članovima i strijelcima te je održana Inicijativna skupština na kojoj je odlučeno da se KPS Delta osniva.

Inicijativnoj skupštini KPS Delta uz Dubravka Gvozdanovića, aktualnog predsjednika KPS-a a koji je tada izabran za tajnika kluba, prisustvovali su Marijan Kraljević-King, tada izabran za predsjednika kluba, Goran Jakobović, Ivica Špiljar, Davor Mikola, Suman Nebojša, Igor Praunsperger, Dejan Praunsperger, Nenad Dolinar i mnogi drugi.

U razdoblju od 1994.-1995.godine klub je vodio Marijan Kraljević-King te nakon njegovog odstupanja s dužnosti predsjednika kluba od 1995.godine pa do danas klub vodi Dubravko Gvozdanović.

Svojim osnivanjem KPS Delta postaje prvi klub za praktično streljaštvo u RH te preuzima vodeću ulogu u RH u promicanju IPSC-a kao jedne nove, lijepe i atraktivne streljačke discipline te se slobodno može smatrati pionirom donosno osnivačem praktičnog streljaštva u Republici Hrvatskoj.

Detalj s treningaPSC Delta

Dakle, sasvim se slobodno može reći da je osnivanjem KPS Delta praktično streljaštvo prema pravilima IPSC-a u RH započelo svoj razvojni put.

Uz prepoznatljiv slogan «shoot safe - shoot fast» (pucaj sigurno – pucaj brzo) Delta se tijekom godina nametnula i izvan granica RH kao najprepoznatljiviji hrvatski klub praktičnog streljaštva te promicatelj sigurnog rukovanja vatrenim oružjem kao primarne djelatnosti!

U 15 godina postojanja naše je programe završilo preko 200 članova, policajac, vojnika, strijelaca i civilnih vlasnika vatrenog oružja.

Mnogi od njih dugogodišnji su članovi tako da Delta danas broji nešto manje od 100 članova.

Naša najznačajnija klupska dostignuća u 15 godina samo potvrđuju da smo:

 • Uveli IPSC u Republiku Hrvatsku
 • Prvi preveli i prilagodili IPSC pravila hrvatskom jeziku
 • Prvi organizirali polaganje sigurnosnih IPSC ispita u RH
 • Prvi organizirali natjecanje prema pravilima IPSC-a u RH
 • Prvi nastupili na nekom međunarodnom natjecanju u IPSC-u (Level III-Šentjernej 1996., Slovenija, Standard divizija, preko 300 natjecatelja)
 • Prvi organizirali međunarodno natjecanje u IPSC-u (IPSC Delta Glock Cup 1997., Vrapčanski potok, Zagreb)
 • Prvi hrvatski klub (još uvijek i jedini) čiji je strijelac osvojio pojedinačnu međunarodnu medalju na IPSC Level III natjecanju (D. Gvozdanović - bronca, Debrecen 2001., Mađarska)
 • Prvi hrvatski klub koji je organizirao međunarodno IPSC natjecanje u pucanju puškama sačmaricama (I. Shotgun Delta Match 2003., Dotrščina, Zagreb)
 • Prvi hrvatski klub čiji su članovi osvojili međunarodnu medalju na IPSC natjecanju sa puškama sačmaricama (III. mjesto Standard Manual, I. Shotgun Delta Match 2003., Dotrščina, Zagreb)
 • Prvi hrvatski klub organizator IPSC Level III natjecanja (III. IPSC Delta HS/XD Cup 2008., Dotrščina, Zagreb)
 • i još mnoga druga...